Как да продам автомобил?


Преди да започнете

Подгответе необходимата документация

Преди да пуснете вашия автомобил за продажба на търг се уверете, че имате на разположение всички нужни документи като:

 • Документ за Годишен технически преглед (ГТП);
 • Талон за застраховка Гражданска отговорност (ГО);
 • Малък талон за регистрация на автомобила;
 • Допълнителни документи, като сервизна история, фактури и други.

Направете снимки на вашия автомобил

Почистете автомобила отвътре и отвън и се уверете, че няма оставени вещи. Използвайте добра камера и снимайте на дневна светлина. Не забравяйте да снимате интериора, екстериора и двигателя на автомобила, както и евентуалните щети и допълнителни екстри. Минималната резолюция на всяка снимка е 1150х600 пиксела, а максималният размер на снимка е 30MB. Колкото по-големи снимки качите, толкова по-добре.

Може да изтеглите нашия наръчник за добри снимки:

Публикувайте търг

Натиснете бутона Стартирай търг и попълнете нужната информация за всяка една секция. Старайте се да бъдете възможно най-детайлни и точни. Колкото по-пълна информация предоставите, толкова по-голям шанс имате да продадете автомобила си на изгодна за вас цена.

Oсновна информация

Въведете основните данни на автомобила като марка, модел, модификация, ниво на оборудване. Ако не намирате вашия автомобил в нашата база данни, винаги може да промените основните параметри или да се свържете с нас през чат или като ни се обадите на посочените номера.

Оборудване и допълнителна информация

Добавете екстри, външен цвят, цвят на интериора, срок на валидност на Годишен Технически Преглед (ГТП), Гражданска отговорност (ГО), Застраховка Каско, Сервизна история и валидност на гаранцията, ако има такива. Добавете допълнителна информация, ако по автомобила са правени доработки и/или реставрация, ремонти и други намеси, които го отличават.

Снимки на екстериор и интериор

Снимките на вашия автомобил са изключително важни за успеха на вашия търг. Изберете минимум 8 снимки на екстериора и 4 снимки на интериора. Последвайте нашия наръчник за добри снимки, който може да изтеглите от тук.

Опишете всички забележки и щети по автомобила(леки, средни и тежки), като добавите снимки на всяка една от тях;

Избор на вида търг

Стандартен търг

При Стандартен търг, търгът се счита за успешен ако има предложение за цена, което е равно или по-високо от резервираната цена или ако потенциалния купувач е използвал опцията "Купи сега". При успешен търг, завършил на равна или по-висока цена от резервираната, сте длъжен да продаде автомобила на спечелилият търга участник.

Кантара търг

При Кантара търг, търгът се счита за успешен ако има поне едно предложение за цена при края на търга. След приключване на търга можете да:

 • Да приемете офертата на купувача: в този случай, спечелилата търга цена се счита за финална и се пристъпва към изповядване на сделка.
 • Да предложите нова цена: в този случай, купувачът може да приеме новата цена, да изпрати контра оферта или да се откаже от сделка. При съгласие за цена след контра-оферта, тази цена се счита за финална и се пристъпва към изповядване на сделка.
 • Да откажете напълно офертата на купувача: в този случай, търгът се обявява за неуспешен с отказана оферта от продавача.

След края на Кантара търг разполагате с 24 часа за преговори с купувача.

Верификация на продавача и автомобила

Всички търгове в платформата НАКАНТАРА преминават през процес на верификация - на автомобила и на продавача. Така купувачите ще бъдат спокойни, че автомобилът е с изрядна документация, няма тежести, не е обявен за издирване и има платени данъци. За тази цел ние ще изискаме от вас следната информация:

 • Идентификационен номер на автомобила (VIN номер)
 • Номер на талона (само за автомобил с регистрация)
 • Регистрационен номер (само за автомобил с регистрация)
 • Номер на лична карта (за частно лице)
 • ЕГН (за частно лице)

Oпции при Стандартен търг

 • Начална цена: продавачът избира начална (или стартова) цена на своя автомобил.
 • Резервирана цена: при Стандартен търг, може да добавите опция резервирана цена, като посочите цена, под която не бихте се съгласили на сделка. Тази цена не е видима за потенциалните купувачи.
 • Купи сега: при Стандартен търг, може да добавите опция "Купи сега". Това е цената, на която веднага бихте се съгласили да пристъпите към продажба на автомобил.
 • Продължителност на търга

  Изберете начална дата на търга, както и продължителността му, която може да бъде до 14 дни. В случай, че има ново най-високо предложение в последната 1 минута на търга, времетраенето на съответния търг се увеличава автоматично с 2 минути, за да се осигури равен шанс за всички участници.

  Следете наддаванията и края на търга

  Вашият търг е "Предстоящ", докато не стигне началната си дата, която сте определили. След като стане активен, вие ще бъдетете информирани за всяко едно наддаване за вашия автомобил. След успешен търг, плащанията за покупко-продажба на автомобил се уреждат изцяло между продавач и купувач извън платформата. НАКАНТАРА не обработва плащания за покупко-продажба на автомобил и не е страна по сделката.

  Виж още

  Имате въпроси?

  Екипът ни е винаги насреща!

  Свържете се с нас
  Контакти