Често задавани въпроси


Когато продавам


Как да стартирам търг?

Натиснете бутона Стартирай търг или използвайте линка Стартирай търг. Ако не сте се регистрирали, ще бъде поканен да го направите.

Каква информация е нужна, за да стартирам търг?

Нужни са данните на автомобила ви по талон и вашите лични данни. При попълване на информация за автомобила ви, старайте се да бъдете възможно най-детайлни и точни. За повече информация, посетете Как да продам с НАКАНТАРА?).

Колко дълго продължава един търг?

Продължителността на един търг се определя от продавача и може да бъде до 14 дни. Всеки търг може да бъде стартира и приключи по всяко време на денонощието.

Какво се случва като стартирам търг?

След одобрение, търгът е публикуван на платформата като "Предстоящ" и става активен след определената от продавача начална дата. При активен търг, потенциалните купувачи могат да изпращат наддавателни предложения за цена в условия на идеална конкуренция.

Какво е Резервирана цена?

Това е минималната цена за продажба определена от продавача, която не е видима за потенциалните купувачи. Ако тази цена не е достигната след края на търга, търгът се обявява за търг без победител.

Какво е Купи сега цена?

Това е цена, на която продавачът е съгласен да продаде автомобила си. Ако купувач избере тази опция, търгът автоматично приключва като търг с победител.

Как да организирам оглед на автомобила?

Продавачът може да добави опция за безплатен оглед, като избере дата и локация за огледа. Купувачите могат да се запишат за оглед през форма за записване в страницата на конкретния търг.

Мога ли да прекратя търга по всяко време?

Да, но продавачът ще дължи неустойки ако прекрати активен търг преди края му (според Тарифата на НАКАНТАРА). Ако желаете да свалите търг, свържете се с нашия екип.

Какви гаранции получавам от купувачите?

Всички купувачи трябва предварително да блокират сума по тяхна сметка, като доказателство за техните намерения да участват в търга. Ако купувач се откаже от сделка след успешен търг, същият дължи неустойка.

Какво се случва, когато един Кантара търг приключи?

След края на търга, продавачът може да:

  • Приеме офертата на купувача: офертната цена се счита за финална и се пристъпва към изповядване на сделка извън платформата.
  • Предложи нова цена на купувача: в този случай страните имат 24 часа, за да се споразумеят за финална цена.
  • Откаже офертата на купувача: в този случай, търгът се обявява за търг без победител с отказана оферта от продавача.

Какво се случва, когато един Стандартен търг приключи?

След края на търга, ако има предложение за цена, което е над резервираната цена определена от продавача, то търгът приючва като успешен. Цена достигната на търг се счита за финална и двете страни могат да пристъпят към сделка за покупко-продажба на автомобил извън платформата.

Какво се случва, когато търгът приключи, но не е достигната резервираната цена?

В този случай търгът е неуспешен и приключва без продажба.

Как се извършва плащането?

Плащанията за покупко-продажба на автомобил се уреждат изцяло между продавач и купувач извън платформата. НАКАНТАРА не обработва плащания за покупко-продажба на автомобил и не е страна по сделката.

Когато купувам


Как да участвам в търг?

За да участвате в търг е нужно да се регистрирате в НАКАНТАРА, да изберете търг, в който искате да участвате и да изпратите наддавателно предложение цена, като платформата ще блокира 3% като гаранция за отправеното предложение. Разберете повече, като посетите Как да купя с НАКАНТАРА?.

Кои са продавачите?

Автомобилите на търг предлагани на НАКАНТАРА се добавят от частни или юридически лица, в това число автомобилни търговци, официални вносители, дилъри, финансови институции и други.

Колко струва да купя автомобил на търг?

Участието в търг е безплатно. При успешен търг с финална цена, купувачът дължи комисионна според Тарифата на НАКАНТАРА. Плащанията за покупко-продажба на автомобил се уреждат изцяло между продавач и купувач извън платформата. НАКАНТАРА не обработва плащания за покупко-продажба на автомобил и не е страна по сделката.

Какво е гаранция при наддаване?

Това е сумата, която платформата блокира от платежния метод на Купувача (кредитна или дебитна карта) след успешно направено предложение за цена. Блокираната сума се равнява на 3% от съответното наддавателно предложение и служи като гаранция за сериозните намерения на купувача да спечели и закупи автомобил. Сумата не напуска сметката на купувача и се освобождава автоматично в случай, че друг участник в търга изпрати по-високо наддавателно предложение или търгът приключи без победител.

Колко е една стъпка на наддаване?

Потенциалните купувачи могат да посочат свободно размера на тяхното предложение, но то трябва да бъде по-високо с минимум размера на една наддавателна стъпка. Стъпките на наддаване се увеличават автоматично с нарастване на текущата цена, както следва:

  • 100 лв - минимална стъпка за започване на търга и при текуща цена до 9 999 лв
  • 150 лв - при текуща цена от 10 000 лв до 24 999 лв
  • 200 лв - при текуща цена от 25 000 лв до 39 999 лв
  • 250 лв - при текуща цена от 40 000 лв до 59 999 лв
  • 300 лв - при текуща цена над 60 000 лв

Какво се случва, след като наддам?

Вашето предложение ще бъде записано в таблицата на предложенията заедно с всички останали до момента. Може да следите наддаванията директно на страницата на търга, в който сте наддали.

Мога ли да отменя своето наддаване?

Не, всички предложения за цена от страна на купувача са обвързващи независимо от вида търг. В случай, че участник спечели търг, но не е готов да закупи автомобила, следва да заплати съответните неустойки според Тарифата на НАКАНТАРА.

Какво е Резервирана цена?

Това е минималната цена за успешен Стандартен търг определена от продавача, която не е видима за купувача. Ако тя не бъде достигната, търгът се счита за неуспешен.

Какво представлява опцията Купи сега?

Цена определена от продавача, на която купувачът може да спечели търга веднага. Ако тази цена бъде избрана от купувача, търгът автоматично приключва и двете страни пристъпват към сделка.

Мога ли да се свържа с продавача?

Може да се свържете с продавача по време на оглед, след края на успешен търг при изповядване на сделка пред нотариус или при подписване на договор за покупко-продажба на МПС.

Мога ли да видя автомобила на живо?

Ако искате да видите даден автомобил е нужно да се запишете за оглед на страницата на търга. Ще получите точната локация и час на огледа по имейл 1 ден преди огледа.

Какво следва след края на търга?

Ако сте спечелили Кантара търг, очаквайте отговор от продавача - той може да приеме или откаже вашата цена, или да ви даде контра оферта.

Ако сте спечилили Стандартен търг с предложение по-високо от резервираната цена, търгът се счита за успешен и може да пристъпите към сделка извън платформата.

Регистрация и вход


Как да се регистрирам?

Регистрацията е безплатна и отворена за всички. За да се регистрирате, отворете страницата за регистрация и следвайте стъпките, като въведете електронна поща и парола. Ще получите съобщение на посочената от вас електронна поща. Потвърдете, за да завършите вашата регистрация. След успешна регистрация е нужно да се идентифицирате в НАКАНТАРА, за да можете да продавате или купувате през нашата платформа.

Как да вляза в профила си?

За да влезете във вашия профил е нужно да кликнете на бутон Вход (или използвайки този линк), да въведете вашата електронна поща и парола и да натиснете бутон Потвърди.

Какво да направя ако съм забравил паролата си?

При забравена парола, моля свържете се с отдел клиенти.

Как се използват личните ми данни?

Ние сме загрижени за вашата поверителност и сме длъжни да защитаваме вашите лични данни. Настоящата Политика за поверителност ви информира как управляваме вашите лични данни, вашите права за поверителност и как законът ви защитава.

Други въпроси


Какво е търг?

Търгът е метод за продажба на вещ, стока или актив и се организира от продавача/собственик. Търгът се печели от купувач, предложил и готов да плати най-високата цена.

Колко струва публикуването на търг?

Публикуването на всеки първи търг е безплатно. Ако пожелаете да пуснете втори търг за същия автомобил в размките на 45 дни, трябва да заплатите такса за органзиране на търга. За повече информация относно таксите, посетете Тарифата на НАКАНТАРА.

Какви са видовете търг?

При Кантара търг продавачът може да откаже най-високото предложение, постигнато след приключване на търга, и да преговаря със спечелилият за финалната цена.

При Стандартен търг продавачът продава автомобила на спечелилия търга участник с най-високо предложение.

За повече информация, посетете Видове търгове на НАКАНТАРА.

Какво е начална цена?

Това е цената, на която започва всеки един търг и се определя от продавача.

Какво е договорена или финална цена?

Това е цената постигната при успешен търг през платформата и следва да се впише в договора за покупко-продажба на автомобила. При Стандартен търг, тя е равна на най-високото печелившо предложение (или на “Купи сега” цената). При Кантара търг, това е постигнатата цена в преговорите между купувач и продавач.

Какво означава, че обявите са проверени?

Всички продавачи и техните обяви се верифицират от НАКАНТАРА. До търг не се допускат автомобили, които са обявени за издирване, върху които има неизяснена собственост или автомобили, върху които е наложен запор.

Как се извършва плащането на автомобила?

При успешен търг, плащанията за покупко-продажба на автомобил се уреждат изцяло между продавач и купувач извън платформата. НАКАНТАРА не обработва плащания за покупко-продажба на автомобил (включително и нотариални такси) и не е страна по сделката.

Какви са таксите и комисионните?

НАКАНТАРА уддържа комисионна от продавача и купувача само при успешен търг с финална цена. Основният метод за разплащане е дебитна или кредитна карта. За повече информация, моля посете Начини на плащане и Тарифата на НАКАНТАРА.

Предлагате ли автомобили на бартер?

Не, за момента не предлагаме автомобили на бартер.

Как съдействате при възникнал спор?

При възникнал спор между двете страни, моля свържете се с отдел клиенти за съдействие.

Виж още

Имате въпроси?

Екипът ни е винаги насреща!

Свържете се с нас
Контакти